Saznajte prije opremanja kuhinje

Saznajte prije opremanja kuhinje…

 

Kuhinja je bitan dio stambenog prostora i kao takva zahtjeva izuzetno dobro funkcionalno rješenje kao i pravilnu dispoziciju u odnosu na ostale prostorije. Kuhinje se dijele na stambene i radne. Već sam naziv ukazuje da se u jednoj, osim pripreme hrane i boravi, tj. objeduje dok druga služi isključivo za pripremanje hrane. U novije vrijeme se češće susrećemo s raznim oblicima radne kuhinje, a povod tom trendu je više prisilan zbog skupih kvadrata stambenog prostora, kojima se radije povećava kvadratura dnevnog boravka ili spavaonica.
Kuhinja bi trebala biti smještena u blizini ulaznog prostora kako bi odlaganje namirnica bilo što jednostavnije i brže. Nije dobro na putu prema kuhinji presijecati druge prostorije, npr. dnevni boravak kako se ne bi remetila intima istog. Najbolje bi je bilo smjestiti kod gospodarskog ulaza u kuću i odvojiti od ostalih prostora radi sprječavanja širenja mirisa.Obzirom da je u većini stanova ovo nemoguće izvesti, bilo bi dobro da radna kuhinja ima prozore radi što bolje izmjene zraka kao i dobru napu iznad štednjaka.
Najbolja orijentacija za radnu kuhinju je sjeverna ili sjeveroistočna. U stambenoj kuhinji treba osigurati dnevnu svjetlost u dijelu u kome je smješten stol sa stolicama, pa je preporučljiva i južna orijentacija.
Kuhinja je funkcionalno povezana s blagovaonicom i to na način da su sjedinjene u jednom prostoru, blagovaonica je zasebna prostorija ili je dio dnevnog boravka. Česta poveznica kuhinje i blagovaonice je pult – šank, koji vizualno dijeli funkcionalne grupe, ali ih ne razdvaja u potpunosti. Na ovaj način se mogu realizirati interesantna i atraktivna interijerska rješenja.
U samoj kuhinji je jako važno osigurati dobre uvjete za radne procese, a to se postiže isključivo pravilnom dispozicijom kuhinjskih elemenata i uređaja. Ograničenja su često postavljena nelogičnim rasporedom instalacija, ali bolje ih je i premjestiti nego raditi u loše organiziranoj kuhinji.
Da bi kuhinja pravilno funkcionirala, potrebno je organizirati radni trokut, a to konkretno znači da položaj štednjaka, hladnjaka i praonika s ocjeđivačem trebaju biti u trokutastom prostornom odnosu. Idealno je formirati radne plohe minimalne dimenzije 60cm između njih.Najčešće sheme organizacije kuhinja su I, II, L, U.
Odabir kuhinjskih elemenata ovisi o potrebama obitelji i pojedinaca. Na tržištu se nude različiti oblici i veličine pojedinih elemenata tako da svako može zadovoljiti svoje potrebe i naći pravo rješenje baš za svoju kuhinju.
Osim funkcionalnog rasporeda, bitno je osigurati i minimalne dimenzije, koje će omogućiti pravilno i nesmetano kretanje i obavljanje radnog procesa u kuhinji. Minimalni preporučljivi razmak između elemenata postavljenih na dvije suprotne strane zida je 100cm.
Prozori u kuhinji bi trebali biti postavljeni na način da osoba ne zasjenjuje radnu plohu svojim tijelom te da se ostvari dobro osvjetljenje dnevnim svjetlom. Umjetna rasvjeta treba biti centralna kao i pojedinačna nad određenim elementima, npr. štednjakom.Bitno je osigurati dobru ventilaciju kuhinje, a pogotovo kada nije fizički odijeljena od ostalih dijelova stambenog prostora.
U sklopu kuhinje se može nalaziti i odvojen prostor ostave, komu je najbolja orijentacija sjeverna, ali se često zbog pomanjkanja prostora koriste ventilirani ormari, koji su sastavni dio kuhinjskih elemenata.
Pod kuhinje treba biti vodonepropustan i lak za održavanje. Najbolje su keramičke pločice, koje se mogu izvesti u različitim bojama, oblicima i dimenzijama. Stambena kuhinja treba imati topli pod u dijelu za blagovanje. Vertikalne plohe zidova u sklopu kuhinje također trebaju biti izvedene od materijala lakih za čišćenje.
Za ugodan vizualni doživljaj kuhinje, kombinirajte maksimalno tri različita materijala ili boje.