Minimalizam s maksimalnom iskorištenošću prostora

Minimalizam s maksimalnom iskorištenošću prostora

 

Uz sve prednosti koje nudi, minimalizam ima samo jedan, ali veliki nedostatak – pomanjkanje dovoljnog broja elemenata za pohranjivanje stvari i odjeće. Iz ovih razloga, minimalistički stil uređenja ostaje mnogima neispunjena želja. No, postoji mnogo načina kako ipak ostati dosljedan ovom stilu i istovremeno stvoriti prostore za odlaganje stvari. Našim savjetima ćemo vam pomoći da zadovoljite sve vaše potrebe i budete u trendu.
Dnevni boravak je prostor u kome se provodi najviše slobodnog vremena te okupljaju gosti. Stoga ga nastojte maksimalno prostorno olakšati i osloboditi suvišnih komada namještaja. Umjesto visokih elemenata, koristite niske i dugačke, koji u konačnici imaju jednako mjesta za pohranjivanje stvari poput onih visokih.
Klub stolić odaberite s policom ili ladicom ispod glavne ploče stola. Ovaj prostor uvijek će poslužiti za odlaganje novina, časopisa i sl. Oko klub stolića postavite, umjesto fotelja, nekoliko raznobojnih taburea, po mogućnosti na otvaranje, pa će osim za sjedenje, poslužiti i za pospremanje stvari.
Garnitura za sjedenje obavezno mora imati kutiju za posteljinu, koju ćete iskoristiti za odlaganje svega onoga što nije često u upotrebi. Na isti način odaberite krevet za spavaću sobu. Površina ispod njega je velika i idealno će poslužiti kao spremište, a neće opteretiti prostor.
Poneka polica na zidu idealno će se uklopiti u minimalističko uređenje, a vama omogućiti prostor za odlaganje knjiga i dragih predmeta. Police ovakvog tipa mogu biti raspoređene u svim prostorima stana.
Krevete za dječju sobu odaberite također s ladicama. Ovakvi kreveti mogu biti nešto viši od uobičajenih, ali će stvoriti dragocjeni prostor koga nedostaje u minimalističkom stilu uređenja.
Ukoliko imate veliku obitelj, mali stambeni prostor i kronični nedostatak ormara, idealno je na čitavu plohu zida, od poda do stropa, postaviti veliki ormar zatvoren kliznim vratima. Ukoliko se želi postići efekt minimalizma, fronte ormara moraju biti potpuno neutralne i u boji zidova. Na ovaj ćete način smanjiti dimenziju prostorije za 60-ak cm, kolika je dubina ormara, ali ćete dobiti ogromno spremište. Svojom neutralnom fasadom, ormar će se doživljavati kao zid, pa ćete uz jednostavno dizajniran namještaj, u potpunosti postići minimalističke efekte. Nasuprot ovakvom rješenju, fronte ormara mogu biti naglašene i dekorativne. Na ovaj način, stvorit ćete velika spremišta, a prostor ipak učiniti vizualno laganim u dnevnom boravku, hodniku ili spavaćoj sobi.
Pravilnim odabirom pojedinih komada namještaja, uživat ćete u minimalizmu i prozračnosti svoga doma, a sve stvari i odjeća bit će odloženi na svoje mjesto.