Kako urediti dječju sobu

Kako urediti dječju sobu?

 

Dječja soba nije samo mjesto u kome se djeca igraju, uče ili spavaju, to je mjesto u kome, kada postaju svjesni sebe, žele izraziti svoju osobnost i interese te sobu treba organizirati tako da je prostor fokusiran i ispunjen onim predmetima koji izražavaju njihove afinitete.
Osnovni elementi u opremanju dječje sobe su krevet, ormari i police te radni stol za školarce.
Dobar krevet i kvalitetan madrac jedno su od najvažnijih odabira. Iako djeca nemaju veliku masu i time ne stvaraju veliki pritisak na madrac, mora im se omogućiti zdravo i udobno spavanje.
Postoje različite vrste kreveta. Ovisno o dimenziji dječje sobe kao i o tome je li namjenjena za jedno ili dvoje djece, odabrat ćete krevet za jednu osobu, krevete na kat ili krevet s ladicom u koju je smješten dodatni krevet.
U svim opcijama, dobro je postaviti noćni ormarić kako bi dijete na njega moglo smjestiti lampu, odložiti knjigu ili napitak koji noću konzumira.
Vrlo je važno omogućiti dovoljno slobodnog prostora na podu za nesmetanu igru i aktivnosti. Kako biste prostor maksimalno oslobodili, postavite dovoljno polica i ormara u koje ćete pohraniti odjeću, knjige, školski pribor, igračke, sportske rekvizite i ostalo. Praktično rješenje predstavljaju i ladice smještene ispod kreveta, jer ne zauzimaju dodatni prostor.
Obavezan element u sobi školarca je radni stol. Najbolje ga je smjestiti tako da se omogući dolazak prirodne svjetlosti s lijeve strane, (osim u slučaju kada je dijete ljevak). Smještaj direktno ispred prozora može biti dobar zbog smjera ulaska svjetlost, ali treba paziti da otvaranje i zatvarenje prozora ne uzrokuje stalno pomicanje predmeta na stolu. Pozicijom radnog stola se treba omogućiti kontrola ulaska tj. pogled na ulazna vrata sobe. Objesite poseban pano na koji ćete izlagati pohvalnice, najuspjelije crteže, prva ispisana slova i slično. Djete se izražava, a vi ga potičite ističući njegove radove. To će svakako pozitivno utjecati na dječju psihu i razvijanje kreativnost.
Dječja soba može biti uređena u različitim stilovima i bojama, no nastojte ih uvijek uskladiti sa željama svog djeteta. Vrlo je bitno da se ono osjeća sigurno i opušteno u okruženju svoje sobe. Uključite dijete u uređenje, ukoliko njegova dob to dozvoljava.
Pravilnim rasporedom elemenata i uz malo maštovitosti, slijedeći potrebe i želje svog djeteta, učinit ćete dječju sobu ugodnim ambijentom u kome dijete rado provodi svoje vrijeme.