Dnevni boravak za ugodno stanovanje

Dnevni boravak za ugodno stanovanje

 

Dnevni boravak svakako čini najvažniji dio stana, a kvalitetom njegove organizacije i uređenja, povećava se i kvaliteta stanovanja. Njegova funkcija je višestruka: aktivno odmaranje, druženje, rad i blagovanje. Funkcionalne cjeline su uglavnom raspoređene ovisno o navikama i načinu života njegovih korisnika.
Grupa za aktivni odmor je predviđena za okupljanje obitelji i gostiju, ali i za odmaranje. U ovaj dio se obavezno smještaju garniture za sjedenje (dvosjed, trosjed, fotelje, kutna garnitura) i klub stolić. Dodatni elementi poput ormarića za lampe, stalaka za cvijeće ili druge ukrasne predmete te komode, vitrine i razni oblici ormara ili regala također su dio opreme ovog prostora.
Potrebno je paziti da prostor ne bude preopterećen namještajem te stvara osjećaj zagušenosti.. Pravilnim odabirom namještaja i mali prostori će se činiti dovoljno prostranim, a boravak u njima će time biti ugodniji.
Jedan od bitnih čimbenika za povećanje kvalitete prostora je uvođenje zelenila u prostor. To može biti riješeno na više načina: postavljenjem biljaka u dnevni boravak, velikom staklenom stijenom potpuno transparentnom prema vanjskim zelenim površinama ili dogradnjom zimskog vrta.
Mogućnost proširenja grupe za aktivni odmor se postiže pravilnim odnosom i položajem blagovaonice koja omogućava povećanje kapaciteta.
Položaj TV prijamnika treba biti takav da se omogući neometano gledanje iz svih dijelova dnevnog boravka, a pogotovo iz grupe za aktivni odmor. Udaljenost od TV-a do gledatelja treba biti minmalno 6-7 puta veća od veličine dijagonale ekrana.
Minimalna preporučljiva veličina dnevnog boravka je 16m2. Veća površina omogućit će funkcionalniju i atraktivniju organizaciju prostora uz smještanje većeg broja funkcionalnih grupa.
Obrada zidova treba biti jednostavna za održavanje, ali njen način bitno utječe na estetiku i doživljaj prostora. Igra s različitim materijalima ili bojama učinit će prostor dinamičnijim.
Osim toga, pravilnim odabirom boja se prostor može optički povećati, produžiti ili povisiti.
Bitno je da ploha kojom se želi povećati dimenzija prostora (npr. strop ako se želi povisiti prostor) bude svjetlija od ostalih, jer tamne boje približavaju, a svijetle udaljavaju.
Različiti detalji poput zastora, slika, skulptura i drugih predmeta upotpunit će atmosferu dnevnog boravka u kome ćete se ugodno osjećati vi i vaši gosti.